מה ההבדל בין אימון לייעוץ? 4 הבדלים מרכזיים
אם תסתכלו היום על כל חברת Fortune 500, רוב הסיכויים שמאחורי כמה מההחלטות הגדולות ביותר שלהן תמצאו את טביעות האצבעות של אחת מחברות הייעוץ הגדולות כמו Bain, McKinsey או Boston Consulting Group. זוהי תעשייה של 250 מיליארד דולר שפעם הייתה ידועה כמפתח לאסטרטגיה עסקית.
לאחרונה, זה משתנה. מנכ"לים וצוותי ניהול שוכרים יותר ויותר מאמנים שיעזרו להם להנחות אותם בהחלטות עסקיות קשות. לפי פורבס, שוק האימון למנהלים אמור להאפיל על שוק הייעוץ במהלך חמש עד עשר השנים הבאות.
אז האם אתם צריכים יועץ … או מאמן? ומה ההבדל ביניהם?
הייתי בשני הצדדים של המשוואה גם כיועץ וכיום כמאמן, והם משרתים פונקציות שונות עבור העסק שלכם ועבור צוות ההנהלה שלכם. מכיוון שמקצוע האימון הינו חדש יחסית (כמה עשרות שנים), רוב האנשים עדיין לא מבדילים בין אימון לייעוץ.
אז במאמר הזה סיכמתי לכם את ארבעת ההבדלים העיקריים:
1. מאמנים שואלים שאלות
אז מה ההבדל הגדול ביותר בין אימון לייעוץ? מאמנים מובילים אותך לתת את התשובה הנכונה המותאמת לך או לעסק שלך, במקום לומר לך מה לעשות או להשתמש באותם כללים שהם למדו ושכל חברה אחרת מקבלת.
הדרך שבה הם עושים זאת היא באמצעות שאילת שאלות שמגיעות ללב העניין.
- מהן היוזמות הספציפיות והניתנות למדידה שיובילו אותך לתוצאה שאתה רוצה?
- אלו דברים יניעו את הצמיחה המיועדת?
- ואם זה טוב אז – למה לא עכשיו?
כולן שאלות נפוצות שתשמעו ממאמנים, המכוונות אותכם לעבר פתרונות ארוכי טווח לכם ולבעיות העסקיות שלכם ועוזרות לכם לראות בעצמכם הרגלים שמעכבים אתכם , כך שתמצאו אותם שוב בעתיד, ותוכלוו לשנות אותם להרגלים אחרים שיקדמו אתכם.
2. מאמנים מפתחים את כישוריך
לעתים קרובות, אנשים יאמרו, "אני לא צריך אימון עסקי. אני רק רוצה להיות מנהיג טוב יותר".
מה שהם לא מבינים זה שמנהיגות עובדת בהקשר של העסק. מנהיגים מעוררים אמונה, מעודדים ביצועים וגורמים לאנשים לקחת אחריות. אז כדי להפוך למנהיגים טובים יותר, אתם צריכים להיות גם טובים יותר בעסקים שלכם.
ניקח את המקרה הקלאסי של הגדלת ההכנסות. זה מה שכולנו רוצים, נכון? מאמנים יובילו אתכם לקבל החלטות ההחלטות ע"י שאלות. לדוגמה, האם אתם רוצים להתמקד ברכישת לקוחות חדשים כדי לייצר הכנסות, או לייעל את קשרי הלקוחות הקיימים? האם יש לכם את הצוות הנכון כדי לתמוך בצמיחה? האם תוכלו לשדרג את כישוריהם או שעליכם לשכור לשם כך משאב ייעודי?
אין כאן תשובה נכונה. יועץ הולך לחשוב ולייעץ, לפי מה שהוא למד כדי להתמודד עם בעיה כזאת. אבל מאמן יוביל אתכם בתהליך החשיבה כדי שתוכלו לבנות את מערך הכישורים שלכם ולהפוך למנהיגים טובים יותר. בדרך זו, בפעם הבאה שתתמודדו עם בעיה דומה, תדעו לשאול את עצמכם את השאלות הנכונות ולהגיע לתשובות הנכונות לכם.
3. מאמנים מתמקדים בפתרונות
כשאתם שוכרים יועץ, אתם שוכרים, בדרך כלל צוות כדי לפתור בעיה ספציפית שכבר זיהיתם או כדי למלא פער ידע מסויים. ליועץ יש מסגרת זמן, וברגע שנגמר הזמן שהוגדר לו או שהבעיה נפתרה, ההתקשרות איתו מסתיימת.
נניח שאתם שוכרים צוות של יועצי שיווק כדי להעריך את התאמת המוצר שלכם לשוק. אתם עשויים לקבל נקודת מבט שונה לחלוטין על הלקוחות והמוצרים שלכם על ידי הפעלת קבוצות מיקוד או ניתוח המותג. היועץ יכול לקבוע כיצד למלא את הפער הזה כדי שתהיה לכם התאמה טובה יותר לשוק המוצר. אבל ברגע שהיועצים מציגים את המצגת הסופית שלהם עם ההמלצות שלהם, יישום העצות שלהם תלוי רק בכם.
ואז צצים כל מיני אתגרים חדשים. כעת, כשהמוצר מתאים יותר לשוק, האם צוות המכירות שלכם יודע למכור אותו? האם אתם יכולים לעקוב אחרי תהליך המכירה מתחילתו ועד סופו? רק המאמן יוכל להאיר את הפער הגדול הבא שלכם, כמו לדוגמא הצורך במערכת מכירות טובה יותר שכל הצוות שלך יכול להשתמש בה. משם, אולי תעסיק יועץ טכני שיוכל להפעיל את התוכנה ולהכשיר את הצוות שלך להשתמש בה בעתיד.
מאמנים עוזרים לכם להבין מהן הבעיות שלכם מלכתחילה, ועוזרים לכם לבנות את היכולות שלכם כדי לפתור את הבעיות לבד היום – ובעתיד, כשיצוצו בעיות חדשות.
4. אימון יכול להיות לכל החיים
מאמן עוזר לכם להגדיר את הפתרון ומה יידרש כדי ליישם את הפתרון. והפתרון הבא. והבא.
אימון יכול להיות מסע חיים ארוך לשיפור ולהתפתחות. ובכל פעם לאורך הדרך אנחנו ממשיכים לפתור אתגרים ביחד כי תמיד יש משהו שמפריע לצמיחה האישית או העסקית.